Празнична чаролија – нови предузетнички подухвати

Према плану Тима за развој међупредметних комптенција и предузетништва 28. и 29. децембра 2021. у нашој школи организоване су производне креативне радионице под слоганом „Празнична чаролија”. Ученици су правили различите декоративне елементе који се односе на Бадње вече, Божић и Нову годину од природних материјала (гранчица четинара, храста, шишарки и сл.) и материјала за рециклажу (старих стаклених боца, пластике, картона). Радионице су реализоване у сарадњи са локалном самоуправом и Црвеним крстом са циљем припремања Хуманитарног божићног базара који ће се одржати 3. и 4. јануара 2022. 

Радионице за ученике млађих разреда реализоване су у учионицама, по одељењима, док су ученици од петог до осмог разреда, радили у мањим, узрасно мешовитим групама. 

Помоћ у реализацији радионица пружили су креативни родитељи (Ивана Симеуновић, Мирјана Миловановић, Наталија Томић, Далиборка Вучићевић и Вељо Стевановић), који се израдом украса професионално баве. Они су ученицима приказали различите вештине и технике израде божићних и новогодишњих венчића, икебана, свећњака, подметача за чаше и слично. 

Радионице ученика млађих разреда водили су учитељи, а радионице старијих разреда водиле су наставнице Верица Костић, наставник српског језика и књижевности и руководилац Тима за развој међупредметних компетенција и предузетништва; Радмила Костић, наставник српског језика и књижевнисти; Мирјана Митровић, наставник технике и технологије и Ана Павловић, наставник музичке културе. 

Организована је и радионица у оквиру пројекта Обогаћени једносменски рад, тј. активности „3Д моделовање”, коју воде наставници Сања Мијаиловић и Милош Парезановић. На овој радионици ученици су програмирали украсне елементе и правили их уз помоћ 3Д штампача. 

Циљ радионица јесте подстицање и развој међупредметних компетенција и предузеништва код ученика, али и подстицање сарадње са родитељима и подизање свести о важности хуманости. Кроз креативно учење и стицање нових вештина, ученици су подстицани на размишљање, маштовитост, решавање проблема, сарадњу и тимски рад. Веште руке младих предузетника, уз помоћ родитеља и наставника, изнедриле су богату колекцију различитих декоративних елемената. 

Продукти су најпре изложени у холу школе, а потом ће бити изложени на продајном хуманитарном базару у организацији Општине Ивањица у сарадњи са Црвеним крстом и школама. Поред тога што ће дечја уметност оплеменити нечији дом за предстојеће празнике, средства прикупљена на базару усрећиће малишане којима су најпотребнија и од којих ће им се купити одећа и школски прибор.

Print Friendly, PDF & Email