Фолклористика у школи – акредитовани стручни скуп

Наставница српског језика и књижевности из наше школе Верица Костић један је од аутора акредитованог стручног скупа „Фолклористика у школи”. Коаутори скупа су и Данијела Ковачевић Микић, просветни саветник и председница Удружења „Чувари дела Вука Караџића”, Милица Милошевић, наставник српској језика и књижевности у ОШ „Свети ђакон Авакум” из Трнаве и доктор наука Данијела Поповић Николић, професор на Филозофском факултету Универзитета у Нишу.  

Стручни скуп је одржан 11. децембра 2021. године у Великој сали Дома културе у Чачку. Приоритетна област стручног усавршавања на коју се скуп односи је унапређење компетенција наставника у области планирања и реализације наставе оријентисане на исходе (подизање нивоа методичких знања релевантних за циљеве и исходе предмета/области). 

На почетку скупа учесницима је предстваљен пројекат „Расковник – млади чувари српске народне културе” од стране Данијеле Ковачевић Микић. Проф. др Данијела Поповић Николић говорила на тему „Теренска фолклористичка истраживања (методологија, литература, значај)”. 

Наставница Верица Костић говорила је на тему „Ткачка лексика, девојачка спрема и свадбени обичаји из прошлости села Прилике и околине – рад ученика лингвистичке секције”. Она је представила пример из праксе, односно теренска истраживања реализована током пројкета „Расковник” у нашој школи са члановима лингвистичке секције. 

Учесници скупа су имали прилику да виде бројне могућности за теренска истраживања у школи, кроз пројкете и пројектну наставу.

http://skupovi.zuov-katalog.rs/index.php?action=page/catalog/view&id=656

Print Friendly, PDF & Email