Обележен Дан планина у нашој школи

     Сваке године, 11. децембра обележава се Међународни дан планина.  Међународни Дан планина почео је да се обележава од 2002. године, а одлуку да се започне са његовим обележавањем донела је Генерална скупштина Уједињенох нација.

    Ученици од 5. до 8. разреда  учестовали су са ликовним радовима, израђивали су облике, скулптуре, презентације  на тему Дана планина. Установили смо да свима прија одлазак на планине и уживање у свежем ваздуху, природи или у зимским чаролијама.

     Међутим, док некима од нас представљају одлично место за одмор, планине многима представљају место за живот. Нажалост, то становништво све чешће се свакодневно бори са природним непогодама које су све чешће на планинама. Климатске промене и глобално загревање због којих долази до отапања глечера, као и превелика употреба ресурса су највећи проблеми са којима се планине суочавају. Изузев великог броја људи којима су планине дом, оне предстаљају четвртину површине Земље и станиште четвртини биљних и животињских врста. Такође, обезбеђују пијаћу воду за око 70% становника наше планете. Утолико је значај планина још већи. Наша земља је богата планинама и заправо највећи део њене териоторије чине планине. Многе од њих су успешно развиле туризам. Знамо да су Копаоник, Тара, Златибор и Стара планина светски познати туристички центри. Ту је још много планина чија природа је неоткривена и нетакнута, а ми препоручујемо да кренете са истраживањем и прошетате планинским путевима, уживате у свежем ваздуху и пробате традиционалну храну у неком од многих етно села. Осим што ћете засигурно уживати, помоћи ћете развој планинског и етно туризма у Србији. То су поруке наших ученика са овогодишње акције.

      Активност је успешно изведена захваљујући великој ангажованости ученика, њиховом вољном учествовању и јасном изражавању задовољства због оваквог одржаног догађаја у школи. Слушали су упуства предметног наставника географије, Наташе Зечевић и идеје су спровели у дело што се може видети из приложених фотографија.

Print Friendly, PDF & Email