„ЈУНСКА НАГРАДА“ ЗА НАСТАВНИЦУ ВЕРИЦУ КОСТИЋ

На овогодишњој свечаности поводом Дана општине Ивањица настaвници српског језика и књижевности Верици Костић, запосленој нашој школи, додељена је „Јунска награда“. Предлог за доделу „Јунске награде“ упутио је колектив школе због изузетног истицања у раду и подизања угледа наше школе.

Наставница Верица Костић тренутно је докторанд на Филолошком факултету Универзитета у Београду, а у нашој школи запослена је од 2012. године. У свом раду наставница Верица Костић се изузетно истиче и добитница је бројних награда и признања. Три године заредом наставница Верица Костић освајала је престижну награду у области методике српског језика и књижевности која носи име проф. др Милије Николића, чувеног методичара српског језика и књижевности. У јануару ове године наставница Верица Костић добила је посебну похвалу од представника цркве Светог Архангела Михаила за несебичну вишегодшњу помоћ у организацији свечаности. Неколико година заредом наставница је награђивана на нивоу наше школе за посебно истицање у раду и учешће великог броја ученика на републичким такмичењима.

Иако млад професор, настaвница Верица Костић била је предавач на стручним скуповима на окружном и републичком нивоу. У октобру 2018. године настaвница је одржала радионицу под називом „На позорници – игром до сазнања“ у оквиру пројeкта „Научни камион“ Центра за промоцију науке који је гостовао у Чачку у оранизацији Регионалног центра за стручно усавршавање Чачак. У новембру 2019. године учествовала је у програму „Вуковим путем / Примери савремене наставе” који је организовало удружење „Чувари дела Вука Kараџића” (Огранак Вукове задужбине из Београда), у Народном музеју у Чачку. У децембру 2019. године наставница Верица Костић учествовала је у стручном саветовању на тему „21. век у школској библиотеци, које је организовала Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” из Чачка и Библиотекарско друштво Србије. У фебруару ове године наставница Верица Костић излагала је као један од предавача на Републичком зимском семинару на Филолошком факултету у Београду, са темом „Прoјектна настава и књижевно дело“. Наставница је представила колегама из различитих крајева Србије иновативни наставни модел који је спровела у нашој школи са својим ученицима. Републички зимски семинар за наставнике српског језика у основној и средњој школи је традиционални семинар Друштва за српски језик и књижевност Републике Србије и представља веома значајан облик стручног усавршавања.

У нашој школи, наставница Верица Костић свакодневно утиче на подизање квалитета педагошке праксе. Сваке године, наставница са својим ученицима обележава важне датуме у вези са књигом и читањем, драмом и позориштем и друго, организујући различите радионице, квизове, презентације и предавања. Посебно значајно за ученике је организовање сусрета са писцима за децу. Претходних година школу су посетили Дејан Алексић и Урош Петровић, истакнути писци савремене дечје књижевности. Обележавање важних датума није изостало ни током учења на даљину, па су ученици са наставницом из својих домова обележили „Светски дан књиге“.

Веома је значајан и рад Клуба читалаца који наставница води у школи, а кроз који се подстиче ставрање активних читалачких навика код ученика. Кроз рад Клуба наставница подстиче и активну сарадњу школе са градском библиотеком „Светислав Вуловић“ у Ивањици.

Наставница подстиче иновативне наставне моделе у свом раду и посебну пажњу посвећује пројкетној настави у школи. Пројекат „Живот и обичаји нашега краја – Настављачи Вуковог рада“ био је запажен и на окружном и републичком нивоу. Наставница је учесник два пројекта у организацији Министарства просвете „2000 дигиталних учионица“ (кроз који је школа добила опрему за дигиталну учионицу) и „Обогаћени једносменски рад“.

У области издаваштва наше школе свој допринос дала је лектуром и уређењем зборника „Најлепше приче о школи“ 2013. године и идејом и приређивањем зборника ученичких радова „Искрице“ 2018. године.

Наставница је покретач бројних литерарних конкурса у школи кроз које ученици развијају своје стваралачке способности. Такође, наставница подстиче учешће великог броја ученика на конкурсима у организацији других институција. Годинама уназад наша школа добија похвале од установе Дом културе у Ивањици за квалитет и бројност ученичких радова приспелих на традиционални „Конкурс за најлепшу дечју песму“. Ученици сваке године освајају награде и на конкурсима ван школе. Само у овој школској години ученици наставнице Верице освојили су чак три прва места на конкурсима (Конкурс библиотеке Светислав Вуловић поводом Дечје недеље „Имам право, али и обавезу“ „Конкурс за најлепшу дечју песму“ ивањичког Дома културе и Међународни конкурс „Млади чувари српске народне културе“ у Чачку), а наша школа је похваљена и од организтаора „Дисовог пролећа“ у Чачку.

Наша школа постала је препознатљива у окружењу, а и шире, по ученичким представама које наставница Верица Костић припрема са својим ученицима и за које сама пише текстове. Школске 2012/13. године ученици наше школе освојли су прво место на такмичењу Црвеног крста у Београду са представом „Одело не чини човека“. Представе за које наставница Верица Костић пише текстове укључују и по сто ученика и привлаче велики број гледалаца. Такође, две године заредом представе су приказане и за Дан општине Ивањица, у Великој сали Дома културе у Ивањици („Породица – то је моја снага“ и „Пут око света“). Такође, својим представама ученици наше школе доприносе и ивањичком фестивалу Нушићијада. На овом фестивалу прошле године наши ученици учествовали су са представом „Моја осећања“. Представа је приказана у Великој сали ивањичког Дома културе и привукла је велику пажњу посетилаца фестивала, па је сала била пуна, а реакције публике одличне. У оквиру пројекта „Обогаћени једносменски рад“ наставница тренутно води и школицу глуме „Моја школа – моја позорница“.

Посебно место у раду наставнице Верице Костић заузимају успеси ученика на такмичењима. Наставница Верица Костић сваке године има такмичаре на сва четири такмичења која се организују у оквиру предмета српски језик и књижевност – такмичењу из књижевности – Књижевној олимпијади, такмичењу из српског језика и језичке културе, Такмичењу у лепом говору и Смотри рецитатора. Од школске 2012/13. (од када је запослена у нашој школи) до 2018/19. школске године наставница Верица Костић је имала велики број такмичара. На такмичењу из српског језика и језичке културе наставница је имала 25 такмичара на окружном такмичењу. На такмичењу из књижевности – Књижевној олимпијади наставница је имала 43 ученика на окружним такмичењима и 12 ученика на републичким такмичењима. Укупно, у поменутом периоду, наставница Верица Костић имала је 68 ученика на окружним такмичењима и 12 ученика на републичким такмичењима. Овом броју треба додати велики број успешних такмичара у лепом говору и на Смотри рецитатора. Уколико се узме у обзир број ученика у приличкој школи (око 260) и чињеница да наставница Верица Костић има свега осам година радног стажа, број награђених ученика је заиста значајан.

Поред бројних успеха, наставница Верица Костић остварује и веома успешну сарадању са колегама, родитељима и бројним установама у општини. Посебно подстиче и развија тимски рад у колективу. Што је најважније, Верица Костић је својим ученицима веома драга наставница и спремна је да их бодри и подстиче на различитим пољима и мимо наставе српског језика и књижевности (у области спорта, музике и друго).

Print Friendly, PDF & Email