Награда „Светислав Милић – младима од срца“ за професорку Верицу Костић

  Kомисија за доделу Награда „Светислав Милић – младима од срца“, донела је једногласну одлуку да награду у области културе и уметности добије Верица Kостић из Прилика, члан удружења „Чувари дела Вука Kараџића“.

   Награда јој се додељује „за изванредне резултате у неговању и представљању културне баштине, као и у подстицању културног активизма младих и њиховом обучавању за теренска фолклористичка истраживања, драмско стваралаштво и вођење вршњачких језичких радионица.“

 Верица Kостић, млада професорка из Прилика се истиче у области фолклористике и очувања српске народне културе. Оно што је комисија посебно истакла јесте њен менторски рад са младима на пројекту „Расковник – културни активизам младих“. Kроз разне пројектне активности, млади су обучавани за теренска истраживања и прикупљање фолклорне грађе. Обилазили су најстарије мештане села, бележили старе приче и прикупљали старе предмете. Резултат рада је тематски речник који броји преко 100 речи, а који је током 2022. године послужио као дидактички материјал у вршњачким језичким радионицама.

Својим несебичним радом на пољу културе и уметности ова млада професорка пробудила је велико интересовање ученика, посебно за рад на терену и културни активизам младих. Она доприноси развоју културе у широј заједници.

  „Значајним сматрамо и сусрете различитих генерација. Најстарији мештани се радо укључују у пројекат, али и друге активности које иницирају млади под вођством Верице Kостић. Место Прилике је добио важан писани траг о једној теми из некадашњег живота“ – истиче Марјан Здравковић у образложењу одлуке комисије и додаје: „Од многобројних награда које је до сада примила издвајамо то да је три пута добила престижну награду „Проф.др Милија Николић“, добила је бројне захвалнице и похвалнице за свој рад, а награђена је и овогодишњом Светосавском наградом.“

  Објављивањем лауреата у области културе и уметности настављена је недеља објављивања лауреата Награде „Светислав Милић – младима од срца“. Награда „Светислав Милић – младима од срца“ биће уручена на свечаности у Нишу, 15. новембра у 12.00х на великој сцени Народног позоришта.

Print Friendly, PDF & Email