Пројекат ,, Одвајамо“

 

   У  Ивањици је 15. јуна званично отворен пројекат одвајања кућног отпада под називом ‘’Одвајамо’’.  У оквиру њега Ивањица је добила један камион,  84 контејнера и 3 099 канти у које ће грађани моћи правилно да одлажу отпад. И сама носилац великог еколошког пројекта, наша школа укључила се у све активности овог пројекта. Ученици првог и другог разреда учествовали су у Играма без граница и освојили прво место, а ученици тречег и четвртог разреда били су учесници Квиза знања из екологије и заузели су друго место.

Манифестацији на тргу испред Дома културе присуствовали су, државна секретарка Министарства за заштиту животне средине, Ивана Хаџи Стошић, менаџер програма ЕИСП2 Џон Глејзбург, директор ЈKП ‘’Ивањица’’, Александар Митровић, а све присутне и уважене госте поздравио је први човек општине Ивањица, Момчило Митровић.Најмлађи учесници из ПУ ‘’Бајка’’ отворили су манифестацију свечаним дефилеом у одећи од рециклажног материјала након чега је уследио квиз знања и игре без граница у којима су малишани показали спретност и знање у правилном рециклирању и одлагању отпада.

Учествовала су деца нижих разреда ОШ ‘’Милинко Kушић’’ , ОШ ‘’Сретен Лазаревић’’ и ОШ ‘’Kирило Савић’’.Циљ пројекта одвајања кућног отпада под називом “О-ДВА-ЈА-МО” је рециклирање дела отпада који се ствара у домаћинствима, како би се на тај начин смањиле количине које завршавају на депонијама, са циљем да се стопа рециклаже у овим општинама повећа на 15% у наредне две године.

Пројекат “О-ДВА-ЈА-МО” спроводи се уз подршку Министарства заштите животне средине Републике Србије уз помоћ Европске уније и Амбасаде Шведске. Пројектом се обезбеђује стручност и опрема за локалне власти у циљу пројектовања и унапређење система за одвајање отпада на месту настанка.

Print Friendly, PDF & Email