Представљање пројекта Расковник

У оквиру свечаног програма „Млади чувари српске народне културе“, одржаног 10. децембра 2021. године, у градској библиотеци Владислав Петковић Дис у Чачку, чланови лингвистичке секције наше школе представили су пројекат Расковник у којем су учествовали у претходним месецима.

Кроз краћи драмски комад настао на основу продуката пројекта и наративне секвенце ученици су приказали све фазе пројекта. Дочарали су теренска истраживања и сардању са старијим мештанима. Истакли су шта се њима посебно допало током рада на пројекту и успели да привуку изузетну пажњу публике.

Тема којом су се ученици наше школе бавили у оквиру Расковника била је „Ткачка лексика, девојачка спрема и свадбени обичаји из прошлости села Прилике и околине“. Драсмки комад „Девојке на прелу“ који су ученици приказали у оквиру представљања пројекта, а који се публици нарочито допао, настао је на основу прича старијих мештана, прикупљених током теренских истраживања. Драмску форму причама дала је наставница Верица Костић, руководилац секције и коаутор пројекта.

Програм „Млади чувари српске народне културе“ организовало је Удружење Чувари дела Вука Караџића из Чачка. У организацији Удружења настао је и пројекат Расковник.

Поред наставнице Верице Костић, ученике су пратили и подржали током програма и директор школе Миладин Божовић и наставнице Радмила Костић и Ана Павловић.

4 (1)
« од 32 »

Print Friendly, PDF & Email