Посета манастиру Клисура

Традиција обележавања Дечије недеље у свету и код нас веома је дуга, а на иницијативу организације Пријатељи деце Србије, која је дугогодишњи актер ове манифестације, дефинисана је Законом о друштвеној бризи о деци а данас се налази у Закону о финансијској подршци породица са децом.

   Први дан обележавања Деечије недеље у нашој школи започели смо у прелепом амбијенту манастира у Клисури. Након кратке вожње, упутили смо се пешачком стазом пут манастира. Ученици су уживали у шетњи и јутарњој тишини коју је реметио само шум лишћа под ногама. У порти манастира уследио је обилазак светиње, а онда освежење у виду доручка и сокова за децу. Након едукативног говора наставника веронауке, ученици су уживали у играма које је он и организовао: убацивање лопте у кош и игра кликерима. На крају данашњег дружења вероучитељ је организовао квиз знања из области верске наставе. Након квиза сви ученици су добили поклон и у организованој колони кренули назад. По задовољним лицима наших ученика видело се да су заиста уживали у току овог дана.

Манастир Клисура или раније познат као Манастир Добрача  је активан женски манастир који потиче из средњег века и припада Епархији жичкој Српске православне цркве.

Налази се у атару села Добраче, 13 километара јужно од Ариља, у клисури Моравице, по којој је добила назив . Манастирска црква, посвећена светим архангелима Михајлу и Гаврилу, подигнута је крајем 13. века у Рашком   стилу, по угледу на оближњу цркву светог Ахилија, у данашњем Ариљу, у којој се тада налазило седиште Моравичке епископије.

Представља непокретно културно добро као споменик културе.

Print Friendly, PDF & Email