Међународни дан матерњег језика

    Ученици од петог до осмог разреда, са својим наставницама Радмилом и Верицом Костић обележили су Међународни дан матерњег језика. На часовима српског језика и књижевности ученици су погледали презнтацију коју су наставнице припремиле, а која је за циљ имала подсећање на важност очувања српског језика и писма.

   Присетили су се развоја српског језика. Указано је на значај ћирилице. Ученици су обновили и знања о Светом Сави и Вуку Караџићу и другим личностима важним за развој и очување нашег језика и писма.
Након презентације, учествовали су у дебати на тему „Ученици – чувари језика и писма“. Своје идеје за очување језика приказали су кроз текстове и едукатовне поруке. Ученици петог и шестог разреда одслушали су и музичку нумеру „Негујмо српски језик“.
      Ученици  који су учествовали у пројекту Расковник говорили су о својим искуствима у вези са пројектом, тј. пренели су своја нова сазнања о очувању језика до којих су дошли, радећи на пројекту. Наставнице су припремиле и презентације за одељењске старешине, па су о овој теми ученици могли дискутовати и на часовима одељењске заједнице.
    Међународни дан матерњег језика  обележава се сваке године 21. фебруара широм света. Основни циљ је да се подигне свест о значају матерњег језика и мултилингвизма.

Print Friendly, PDF & Email