Годишњица од рођења Јована Јовановића Змаја

Скоро два века, песме Јове Змаја налазе пут до деце и тако боје њихово детињство. Многе генерације су одрастале уз те песме, и поред тога што се време променило под утицајем савремених технологија, књиге творца поезије за децу и даље су неизоставни део кућне библиотеке. На данашњи дан, пре 190 година, 6. децембра рођен је наш познати писац, преводилац и лекар Јован Јовановић Змај. Познат по бројним дечјим песмама које су штампане у многим часописима оставио је дубок траг у нашој књижевности. Био је први потпредседник Српске књижевне задруге, познат по збиркама песама „Ђулићи“ и „Ђулићи увеоци“, а поред њих написао је и збирке песама „Смиље“, „Снохватице“ и „Девесиље“. Преводио је са мађарског, немачког, руског и енглеског  језика. Уређивао је бројне часописе, а чувен је и по издавању дечјег листа „Невен“. Умро је у Сремској Каменици 14. јуна 1904. године.  Овај значајан јубилеј у нашој школи обележен је кроз бројне активности, а у оквиру једносменског рада, у којима су учествовали најмлађи ученици, али и старији. Циљ активности јесте подсећање на рад и дела истакнутог писца са жељом да се очува сећање на њега, негује вештина читања и подстакне дечја машта.

Једна од активности јесте представљање књига овог чувеног писца и упознавање ученика првог разреда са литературом коју могу наћи у школској библиотеци. Колегиница Ана Павловић која ради као школски библиотекар, представила је корисницима које све књиге могу наћи у библиотеци и тако још више обогатити своје знање о овом писцу. Кроз лектиру у првом разреду чита се барем неколико песама. Са својом учитељицом Лелом Ћирчић, они су веома вредно радили, читали Змајеве песме, учили их напамет и тако своје идеје, инспирисанe његовим мотивима, преточили у ликовне радове које су касније изложили у библиотеци. Ученицима се веома допао овакав начин рада и ово узбудљиво путовање кроз Змајеве песме подстакло их је да још више читају.

Вредни су били и ученици осмог разреда који су са наставницом српског језика и књижевности Радмилом Костић, приступили проналажењу битних података из живота Јована Ј. Змаја и на основу прикупљених података и слика направили презентацију коју су представили својим другарима. Након тога, израдили су пано који као одличан подсетник на битне податке украшава њихову учионицу.

Print Friendly, PDF & Email