Eкскурзије ученика седмог и осмог разреда

Први дан:

Након поласка у 07:00 часова из Прилика  и краће паузе за доручак у 8:30 , стигли смо у 10 часова у Ваљево где смо прошетали улицом Тешњар уз кратку паузу за освежење. Одатле смо се запутили за Бранковину где смо имали посетили гробa Десанке Максимовић, разгледање старе цркве, школе и музеја. Пут смо наставили у Сремску Митровицу где смо посетили Сирмијум, ученици су имали прилику да  виде и слушају о овом древном античком граду, један од четири престонице Римског царства.  Око 16 часова смо стигли у манастир Хопово који се налази на Фрушкој гори. У манастиру су нас дочекали љубазни монаси који су нас провели кроз веома богат верски, културни и историјски живот овог манастира кроз векове до данас. Према плану и програму екскузије око 18 часова смо стигли у хотел Путник који се налази у Новом Саду. Након одмора и вечере уследило је слободно време где су се деца дружила.

Други дан:

Други дан, после  доручка који је био заказан у 08 часова кренули смо ка  Суботици. У Суботицу смо стигли у 10: 30  часова часова где смо обишли Градску кућу и том приликом смо се упознали са историјом овог велелепног здања, његовом архитектуром и лепотом како ентеријера тако и екстеријера. Шетали смо центром Суботице све до 12 часова.

Затим смо се упутили на Палић, где смо и стигли у 12:30 часова. Лаганом шетњом кренули смо у обилазак зоолошког врта и након обиласка уживали на шеталишту све до 14 часова. У оближњем ресторану смо имали заказан ручак у 14:00 часова. У 15 часова кренули смо пут Сомбора где је требало да посетимо гроб Лазе Костића и да се упознамо са природним лепотама овог град. Киша и лоше време су нас у томе спречили, из аутобуса смо посматрали град уз причу о његовим знаменостима туристичког водича. У Нови Сад смо стигли нешо раније око 18:30 па смо имали и слободно време до вечере у хотелу у 20:00 часова. После вечере уследило је слободно време за дружење.

Трећи дан:

Трећег дана екскурзије, ученици су напустили хотелске собе и доручковали у  08:30 часова. Том приликом морам да нагласим да је особље хотела похвалило ученике и наставнике у смислу уредности, културе понашања и поштовања кућног реда хотела. Задовољни похвлама у веома позитивној атмосфери наставили смо путовање ка Петроварадину.  На Петроварадинску тврђаву ученици су стигли у пратњи наставника и водича у 09:30 часова. Веома интересантним предавањем водича ученици су упућени на историјске чињенице и изградњи и значају саме тврђаве.

У Сремске Карловце смо стигли у 12:00 часова, где смо се у пратњи водича упутили у обилазак Карловачке гимназије,Саборне цркве и Богословије.  Након заједничког обиласка уз објашњења локалних водича ученицима је дозвољено да самостално у мањим групама, до 14:00 часова, обиђу централни трг у Сремским Карловцима и да ручају. Око 15:00 часова кренули смо ка Београду и обилазак торња на Авали. Временски услови и лоше време онемогућили су да се употпуни доживљај погледа на нашу престоницу. Након посете Авали кренули смо пут Прилика са једном краћом паузом испред Чачак. У Прилике смо стигли у 19:30 часова.

Екскурзија је протекла у најбољем реду и без инцидената. Током екскурзије пратило нас је променљиво време, али веома добро расположење деце, њихових разредних старешина и осталих сапутника. Туристички водич је све време како у акутобусу, тако и током обилазака занимљиво, јасно и тачно обавештавала све учеснике екскурзије како о протоколу тако и о знаменитостима које смо обилазили. Докторка Сања Вељовић, педијатар, је веома одговорно пратила ученике и старала се о њиховом здрављу током екскурзије.

Сматрамо да је ова екскурзија у потпуности испунила васпитно-образовне циљеве и задатке. Ученици су упознали тековине духовне културе и уметничке вредности стваране кроз историју, што ће подстаћи уметничко изражавање и стваралаштво ових младих људи. Такође, ово је била права прилика да кроз дружење, у опуштеној атмосфери, развијају и испоље узајамну солидарност и одговорност, дух заједништва, оптимизма и реалнијег схватања живота.

Print Friendly, PDF & Email