Пројекат „Ћопићеви развезани дани“ у нашој школи

      У четвртак 23. јануара 2020. у нашој школи, са почетком у 17 часова, одржанa је промоција пројекта Клуба читалаца Ћопићеви развезани дани као један од продуката пројекта књижевно вече посвећено овом великану српске књижевности.

      Пројекат је реализован током децембра и јануара у оквиру часова Клуба читалаца. Повод за одабир Ћопића за пројекат јесте, најпре, резултат анкете коју су осмислили и спровели чланови Клуба читалаца међу ученицма, наставницима и осталим запосленима у школи, а који је показао да велики број анкетираних издваја управо Ћопића као омиљеног писца за децу. Такође, повод је и обележавање 105 година од Ћопићевог рођења.
      У пројекту су учествовала четрдесет и четири члана Клуба, ученика од петог до осмог разреда, уз помоћ наставнице српског језика и књижевности Верице Костић. Они су кроз различите пројектне задатке истраживали живот и дело Бранка Ћопића. Крајњи продукти пројекта су изложба радова, презентација и књижевно вече посвећено Ћопићу.
      На књижевној вечери ученици су најпре кроз презентацију представили живот и дело Бранка Ћопића. Потом је уследио приказ појединих Ћопићевих дела ван школске лектире која су истраживачки читали и проучавали на часовима Клуба читалаца. Уследио је разговор са публиком. У публици су били специјални гости, некадашњи учитељи и наставници. Они су говорили о школи и ученицима некада и њиховом односу према Ћопићевим делима.
      Посебно је занимљив био разговор на тему „Чудесна справа и модерно доба“. Наиме, ученици су, радећи на пројекту, истраживали шта су некада биле чудесне справе, а шта су данас. Разговарало се о односу унука и бака и дека, уз паралелу са Ћопићевим јунацима. Баке и деке су, такође, били гости промоције, па су разговарали са ученицима.
      Ученици су представили и изложбу радова насталих током пројекта, а део промоције било је и драмско извођење „Чудесне справе“. Драматизацију приповетке и постављање на сцену припремили су ученици на часовима у оквиру Пројекта Обогаћени једносменски рад, тј. активности „Моја школа – моја позорница“.
      Промоција пројекта била је веома успешна и посећена. У нашој школи на брежуљку, текао је веома пријатан разговор о књижевности у којем су учествовале различите генерације. Размењена су знања и искуства. Ученици су били поносни на свој рад, а стрији захвални што су успели да се, уз ученике и Ћопићево дело, бар на кратко врате у свет детињства.

      Аутор текста: Верица Костић

Print Friendly, PDF & Email